06 december 2013

Léna, az első magyar kislány a Segítő Kéz programunkban


Nagy pillanat érkezett el Segítő Kéz programunkban: most először, egy magyar kislánynak, Lénának segíthetünk abban, hogy megkapja saját köldökzsinórvéréből levett őssejtjeit. 

Lénával és szüleivel holnap reggel indulunk Amerikába, hogy  a világ egyik legjobb kórházában, az amerikai Duke Egyetemi Kórházban őssejt kezelést kapjon. Az utazás részleteiről és a transzplantáció menetéről folyamatosan beszámolok majd itt a blogon is. Drukkoljatok ennek a fantasztikus kislánynak és tudjatok meg minél többet rólunk ezen a blogon.


Léna és ikertestvére 2011-ben született császármetszéssel. Az ikrek 4-5 hónaposak voltak, amikor a szülők észrevették, hogy a harmadik kötelező oltást követően, egy hosszabb megfázásos időszak után Léna bal karja és lába befeszült, amit azóta is nehezen irányít. Léna szülei a tünetek láttán azonnal gyógytornászhoz fordultak, de sajnos a különböző mozgásterápiák nem hozták meg a várt, gyors hatást, így az egyik terapeuta javaslatára neurológushoz fordultak, aki hamarosan megállapította a sokkoló diagnózist: az agyi bénulást. Az orvosok szerint a terhesség alatt vagy esetleg a szülés közben fellépő oxigénhiány vagy agyvérzés okozhatta az agyi bénulást, ami Lénánál baloldali végtagbénulást eredményezett.

A diagnózis óta Lénát különböző korai fejlesztési módszerekkel, gyógytornával, játékos módon próbálják fejleszteni a szakemberek. Szerencse, hogy a kislány szülei az ikrek születésekor fontosnak tartották, hogy eltárolják a kicsik köldökzsinórvérét, így most Segítő Kéz programunkkal biztosíthatjuk a kezelést, így új lehetőség nyílhat meg a kislány fejlődése előtt.

Léna leleteinek kiértékelése és a CBC által tárolt őssejt egységek ellenőrzése után megkezdtük a kezelés szervezését a Duke Egyetemi Kórházzal. Hosszas egyeztetések után, ma már minden készen áll arra, hogy holnap reggel útnak induljunk és Léna néhány nap múlva megkapja saját őssejtjeit Amerikában.  Mindannyian reméljük, hogy ez a kezelés segíteni fog Lénának a további fejlődésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése